-tukisivusto
Unix/Shell-palveluiden
TNNet OY
EGGDROP-BOTIN KÄYTTÖÖNOTTO
Ohessa olevilla ohjeilla kykenee kuka tahansa peruskäyttäjä ottamaan eggdrop-nimisen IRC-botin käyttöönsä. Tämä opas neuvoo ainoastaan perusteet käyttämistä varten.

Opas on tehty sillä olettamuksella, että käyttäjä osaa kirjautua nikitalle sisään. Mikäli ei, suosittelemme lukemaan ensiksi Unix/Shell-käyttöoppaan.

Asentaminen

Eggdropin asentaminen onnistuu ainoastaan, mikäli käyttäjällä on joko shell perus- tai shell teho-tunnus, sillä asennusprosessi vaatii shell-pääsyn.

Koska palvelimella on estetty omien binaarien/scriptien ajaminen, käyttäjät eivät pysty kääntämään uusia eggdroppeja palvelimelle. Tästä syystä palvelimella on yksinkertainen asennusscripti, joka asentaa uusimman eggdropin käyttäjän kotihakemistoon, kysyy tarvittavat perusasiat, käynnistää prosessin taustalle sekä cronittaa sen (cronitus = prosessi käynnistetään automaattisesti, mikäli se kuolee)

Tässä oppaassa käydään läpi ainoastaan botin perus asennus. Pyrimme myöhemmin tekemään hieman kattavamman asennus- sekä säätö-oppaan.


Asennusprosessi

Itse asennusprosessi saadaan käynnistettyä ajamalla shellissä komento \install-eggdrop". Tämä proceduuri ajaa seuraavan promptin. Käymme promptissa olevan sisällön läpi heti sen alapuolella. Alapuolella oleva mustalaatikko pitää sisällänsä esimerkin siitä, mitä shellissä tapahtuu kun \install-eggdrop" -komento ajetaan:

tnnet@nikita ~ $ install-eggdrop
Kuka on omistajasi [tnnet2]: tnnet2
Minka nimen haluat botillesi [LameBot]: TNNetBot
Jos TNNetBot on jo kaytossa niin minka haluat varanimeksi [TNNetBot-]:
Minka realnamen haluat botillesi [Laamabotti]: tnnet2
Mille serverille haluat bottisi [irc.quakenet.org]:
Mihin porttiin bottisi ottaa yhteytta [6667]:
Valitse haluamasi portti eggdropille valilta 1024-65535 [1337]: 1337
Valitse virtual-hosti botillesi [nikita.tnnet.fi]:
Kirjoita virtual-hostisi ip-osoite [217.112.241.14]:

Eggdrop v1.6.17 (C) 1997 Robey Pointer (C) 2004 Eggheads
[08:45] --- Loading eggdrop v1.6.17 (Mon Jul 16 2007)
[08:45] === TNNetBot: 0 channels, 0 users.
Launched into the background (pid: 23192)

Ota yhteys bottiin komennolla: telnet 217.112.241.14 1337
Kirjoita sitten NEW että botti tunnistaa sinut ensimmäiseksi käyttäjäkseen
Kirjoita haluamasi nickname ja salasana.
tnnet@nikita ~ $

Käydään yläpuolella oleva esimerkkiasennus läpi seikkakohtaisesti, kysymys kysymykseltä. Huomioi, että []-merkkien sisällä oleva teksti on vakioasetus, joka määritetään botille mikäli käyttäjä ei kirjoita omaa vaihtoehtoa:

K: Kuka on omistajasi [tnnet2]:
V: Ensimmäiseksi asennus kysyy, mikä käyttäjätunnus asetetaan eggdroppin pääkäyttäjän tiliksi. Tämä on tili, jota ei voi poistaa muualta kuin botin tulevasta konfiguraatiotiedostosta. Yleisin vaihtoehto on käyttäjän käyttämä nickname.

K: Minkä nimet haluat botillesi [Lamebot]:
V: Tällä asetuksella määritetään botin käyttämä IRC-nick.

K: Jos LameBot on jo käytössä niin minkä haluat varanimeksi? [LameBot-]:
V: Mikäli botin ensisijainen nickname on käytössä syystä tai toisesta, botti käyttää vaihtoehtoisesti tätä nickkiä

K: Minkä realnamen haluat botillesi [Laamabotti]:
V: Tämä info näkyy botin /WHOIS -informaatiossa nimi-kentässä

K: Mille serverille haluat bottisi [irc.quakenet.org]:
V: Tämä määrittää sen, mihin IRC-verkkoon ja mille serverille haluat bottisi yhdistävän

K: Mihin porttiin bottisi ottaa yhteyttä [6667]:
V: Tämä täydentää edellistä kysymystä niin, että voit halutessasi määrittää muun kuin vakio 6667-portin johon botti yhdistää

K: Valitse haluamasi portti eggdropille väliltä 1024-65535 [1337]:
V: Valitse eggdropin oma hallintaportti. Saat tarvittaessa yhteyden eggdroppiin telnetin kautta yhdistämällä botin käyttämälle virtuaalihostin IP:lle sekä tähän hallintaporttiin.

K: Valitse virtual-hosti botillesi [nikita.tnnet.fi]:
V: Mikäli haluat eggdroppisi käyttävän virtuaalihostia, kirjoita virtuaalihostin NIMI-tietue tähän (esim. nikita.tnnet.fi)

K: Kirjoita virtual-hostisi ip-osoite [217.112.241.14]
V: Mikäli haluat eggdroppisi käyttävän virtuaalihostia, kirjoita virtuaalihostin IP-OSOITE tähän (esim. 217.112.241.14)

Tämän jälkeen eggdrop käynnistyy normaalisti, jonka jälkeen käyttäjän tulee ottaa yhteys juuri asentamaansa eggdrop-bottiin


Yhdistäminen

Nyt kun eggdrop on asennettu ja esikonfiguroitu onnistuneesti, tulee käyttäjän seuraavaksi ottaa yhteys eggdroppiinsa. Tämä voidaan tehdä kahdella eri tavalla:

Vaihtoehto 1) Voit yhdistää eggdroppiin suoraan TELNET-komennolla. Mikäli bottisi virtuaalihosti olisi 217.112.241.10 ja portti esim. 18374, käyttäjä kykenisi yhdistämään eggdroppiin TELNET:llä osoitteeseen 217.112.241.10:18374. Ensimmäisellä käyttökerralla eggdropissa ei ole muita käyttäjiä kuin pääkäyttäjän tili jota ei ole ns. aktivoitu, joten botti hyväksyy kenet tahansa käyttäjäksi. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että käyttäjä antaa ensimmäisellä kerralla pääkäyttäjän tunnukset.

Vaihtoehto 2) Käyttäjä ottaa yhteyden bottiin IRC-verkon kautta, ja suorittaa seuraavat komennot (oletamme, että botin nickname olisi Lamebot, VAIHDA TÄMÄ TEKSTI SINUN EGGDROP-BOTIN NIMEKSI!):
» /msg LameBot hello (tervehtii bottia, ja aktivoi pääkäyttäjän tilin, mikäli käyttäjällä on pääkäyttäjätilin nickname käytössä tervehdyshetkellä)
» /msg LameBot pass salasana

Huomioithan, että eggdrop hyväksyy KENET TAHANSA käyttäjäkseen ja antaa pääkäyttäjän oikeuden niin kauan ensimmäiselle käyttäjälle, kunnes ensimmäinen yhteys on otettu.


Lisäskriptit

Edistyneemmät käyttäjät joilla on jo kokemusta eggdropin käytöstä, on muokannut eggdropin konfiguraatiotiedostoja yms. kykenevät varmasti asentamaan uusia TCL-scriptoja botinsa käyttöön.

Olemme varastoineet läjän eggdropin TCL-skriptejä palvelimen /support/eggdrop-scripts -kansioon. Nämä scriptat ovat yleisiä ja vapaasti kaikkien käytettävissä. Paras tapa ottaa scripta käyttöön on tekemällä dynaaminen linkitys tiedostoon ln -s -komennolla.

\n";
© 2021 TNNet Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän sivuston (sen sisällön, kuvien tai muun materiaalin kopioiminen)
on ehdottomasti kiellettyä ilman erillistä lupaa TNNet Oy:ltä.